Menu

Regler del 1, brudd i spillet.

Den enkleste måten å presentere reglene i fotball på, er kanskje å liste opp måtene et flytende spill blir brutt på:

Avsparkkickoff

Hvert av lagene står på sin side av midtbanen, hvor det ene laget setter i gang kampen, ved at en spiller sentrer ballen, som ligger midt på banen, til en annen spiller som regel bare et par meter unna. Avspark brukes både i starten og etter pause, samt etter et av lagene har skåret mål. Hvem som får ta avsparket, bestemmes f.eks. ved hjelp av dommeren kaster mynt. Laget som ikke får starte kampen, får da avsparket etter pausen i stedet.

Mål

Dette skjer når hele ballen har krysset målstreken til ett av lagene. Som sagt settes spillet igang igjen, ved hjelp av avspark, av laget som fikk mål i mot seg.

Straffespark

Når det begås regelbrudd innenfor 16-meteren, blir det dømt straffespark. Vanlige regelbrudd er: felling av motstander uten å være på ball først, eller “hands” som vil si at en spiller har hatt armen/hånden på en unaturlig plass, eller oppsøkt ballen med arm/hånden,

og kommet borti ballen. Straffespark blir utført ved at ballen ligger still 11 meter i fra mål, og en spiller fra laget som fikk straffespark, kan skyte fritt mot mål, hvor keeperen til motstanderen står og forsøker å hindre mål. Det finnes noen regelbrudd som ikke dømmes straffe på f.eks. tilbakespill.

Frispark

Når det begås regelbrudd utenfor 16-meteren, får motstanderen av laget som begikk feilen frispark. Da ligger ballen still hvor feilen ble begått og en spiller kan sette igang spillet, ved f.eks. skyte, sentre eller legge innlegg, alt etter hva som passer seg best. Eksempler på de mest vanlige regelbruddene som kan forårsake frispark er: felling, “hands” og offside. Det finnes et par spesielle regler som f.eks. indirekte frispark, der det ikke er lov å skåre direkte, det bedømmes f.eks. med tilbakespill ( så det går faktisk an å ta frispark i motstanderens 16-meter).