Menu

VM-historien: de første mesterskapene

De moderne olympiske leker ble introdusert i 1896, og fotball ble raskt en av de store idrettene som mange fulgte med på. Da hadde det allerede blitt arrangert landskamper helt tilbake til 1870. I 1920, det første OL etter første verdenskrig, var det stor oppmerksomhet rundt fotballturneringen. Det var imidlertid store kontroverser rundt fotballen, fordi OL på den tiden skulle være for rene amatører som ikke tjente penger på idretten sin. Dette førte blant annet tibatistuta-francia1998l uoverensstemmelser mellom England og det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Problemene rundt amatør- og proffspørsmål ledet derfor til at VM ble arrangert for første gang i 1930. Noe kontroversielt ble det første arrangørlandet Uruguay, som skulle feire at landet hadde vært uavhengig i hundre år. I tillegg hadde landet vunnet de to siste OL-turneringene. At Uruguay ble tildelt mesterskapet førte imidlertid til at flere andre land som hadde håpet på å arrangere ble veldig skuffet, deriblant Italia og Spania. Mange europeiske land var også lite lystne på å legge ut på den lange og strabasiøse ferden med fly til Sør-Amerikas sørlige ende, som i tillegg var ganske så dyr på denne tiden da det ennå var begrenset med penger i fotballen. Til slutt fikk imidlertid VMs initiativtaker Jules Rimet overtalt to land fra Vest-Europa (Belgia og Frankrike) og to land fra Øst-Europa (Romania og Jugoslavia) til å stille lag. Det var imidlertid USA heller enn noen av de europeiske lagene, som gjorde det skarpest i konkurranse med de sør-amerikanske lagene, som dominerte turneringen.

I 1934 ble VM arrangert i Italia, og denne gangen var det mesterne fra Uruguay som ikke dukket opp. VM var også denne gangen kontroversielt, som følge av at Italia på denne tiden var regjert av fascisten Mussolini. Det var også anklager om korrupsjon og unfair play i italienernes vei til mesterskapet. Fire år senere forsvarte imidlertid Italia tittelen på bortebane i Frankrike. Denne gangen var Brasil det eneste av de sør-amerikanske landa som stilte lag.