Menu

VM i fotball – bakgrunn

VM i fotball er av mange betraktet som verdens største begivenhet, og arrangeres hvert fjerde år. Neste VM for menn arrangeres i 2018. Mesterskapet ble første gang arrangert i 1930, og har siden den gang blitt arrangert hvert fjerde år, med unntak av 1942 og 1946. Årsaken til at det ikke ble arrangert noe VM de årene var andre verdenskrig, som varte fra 1939 til 1945, og de mangimages-34e problemene flere land fortsatt strevde med etter krigen.

I det aller første VM som ble arrangert, ble lagene faktisk invitert til å delta. Slik er det ikke lenger, for allerede til mesterskapet i 1934 ble det bestemt at det skulle spilles kvalifisering på forhånd. Antall lag er utvidet ganske kraftig etter hvert, slik at det nå er hele 32 land som deltar. Det eneste laget som er garantert plass i turneringen er det landet som arrangerer mesterskapet – eller eventuelt begge arrangørland i tilfelle flere går sammen om å arrangere VM slik Sør-Korea og Japan gjorde i 2002. Den som liker å spille på fotball kan også prøve seg på rulett.casino for mer fart og spenning.

Kvalifiseringen til VM er delt opp i henhold til de forskjellige verdensdelene, som hver er representert av sin egen føderasjon eller underavdeling i FIFA, som er det internasjonale fotballforbundet. Den mest kjente underavdelingen for nordmenn er selvfølgelig UEFA, som representerer et ganske ekspansivt definert Europa – som ikke bare inkluderer landa i Kaukasus (Georgia, Armenia, og Aserbajdsjan) men også Kypros og den tidligere sovjetrepublikken Kasakhstan. I tillegg er Israel med i UEFA som følge av den spesielle situasjonen i Midt-Østen. Med disse har UEFA mer enn 50 medlemsland. De andre føderasjonene som er med i FIFA er CAF for Afrika, CONCACAF for Nord-Amerika og Karibia, samt CONMEBOL for Sør- og Mellom-Amerika og AFC (Asia, også inkludert Australia og andre deler av Oseania). Alle landa som har vunnet VM har tilhørt enten UEFA eller CONMEBOL, dvs. de har vært enten europeiske eller sør-amerikanske.