Menu

VM i fotball – mesternes historie

I VM-historien er det mange land som har gjort en flott figur, men Brasil har likevel utmerket seg på en helt unik måte og er gjerne det landet som fremfor noe knyttes til VM-historien og forbindes med fengende og attraktiv fotball. Brasil hdownload-92ar vunnet VM flere ganger enn noen annen nasjon, hele fem ganger, og har i tillegg deltatt i alle VM-sluttspillene helt fra starten i 1930.

Noe av årsaken til dette siste er likevel spesielle forhold, som at enkelte europeiske lag ikke deltok i VM i Uruguay i 1930 fordi det på den tiden var svært vanskelig og dyrt å fly helt til sørenden av Sør-Amerika for å spille fotball. På den tiden var det jo heller ikke så store penger involvert i fotballen. I tillegg var det slik at England ikke deltok i en del mesterskap på grunn av konflikter med FIFA, og de tyske lagene (Forbundsrepublikken og DDR) var utelukket i 1950 som var det første VM etter andre verdenskrig. Dessuten kan det anføres at det nok over tid har vært noe enklere å kvalifisere seg fra Sør-Amerika enn fra Europa, for det har ikke alltid vært den samme kvaliteten på sør-amerikanske lag som det er i dag.

Tyskland og Italia har deltatt i alle VM unntatt to. De ligger også på andreplass på gullstatistikken med fire mesterskap hver. I Italias tilfelle kom to av triumfene allerede på 1930-tallet, mens tyskerne i likhet med Brasil har vunnet alle sine mesterskap etter 1950. Disse tre lagene har også vunnet tre av de fire gull som har blitt delt ut i dette århundret (Spania tok det fjerde da de vant sitt første mesterskap i 2010). I tillegg til de allerede nevnte er det bare Argentina, Uruguay, England og Frankrike som har vunnet VM, så her er det snakk om en liten og eksklusiv klubb. Det er verdt å merke seg at Uruguay er det eneste “lille” landet som har vunnet VM, og selv de har ikke greid det siden 1950.